torstai 18. kesäkuuta 2009

Lapsen silmin


Edit Piaf kävi lisäämässä kuvanSenttaaminen tuo elämään muutakin iloa kuin palkan.

Esimerkiksi uusia ihmisiä. Ja yllättäviä muistamisia.

Kävin viime viikolla, siis lauantaina, muuallakin kuin markkinoilla. Meillä täällä Lopella on kirjasto, oikeastaan Kirjasto, isolla K:lla. Hyvät valikoimat kaikkea mitä kirjastosta voi vaan toivoa. Paitsi kävelysauvoja. Kirjastomme on malliesimerkki laajasta palvelusta.

Yksi niistä on Fallesmannisali. Se toimii musiikkiopiston ja kuorojen harjoittelutilana, siellä pidetään luento-, laulu-, teatteri- ja vaikka mitä tilaisuuksia. Siellä vaihtuu myös kuukaisittain taidenäyttely.

Minäkin olen ollut aikoinaan ahkera salin varaaja. jos nyt oikein muistan, on niitä näyttelyitä ollut 16, tai 17, tai jotakin, mutta monta. Jotkut olen koonnut keskenäni, tai jonkun toimeksiannosta, joissakin, oikeastaan suurimmassa osassa kokoamiani näyttelyitä on mukana ollut joskus kymmenenkin taiteilijaa ja/tai valokuvaajaa. Näitä olen kutsunut kansalaisnäyttelyiksi. Sairastumisen jälkeen olen koonnut vissiin neljä projektia, mutta uskoin lopulta ettei se ole enää minun puuhaani. Kohtuuton rasitus vaikka se antaakin paljon iloa ja onnistumisen tunnetta.

Kesäkuussa Fallesmannin (saanut muuten nimensä Sakari Pälsin mukaan, samoin kuin liikuntahallimme on nimeltään Elmola Juhani Peltosen urheilijasankarin mukaan) on vallannut runoilija-taiteilija-ymmärtäjä Heli Lastikka.

Näyttely on hurmaava. Muuta en voi sanoa. Toki lehdessä sanoin, mutta kun pelkkä "hurmaava" ei riitä lehtiarvosteluksi. No, Heli oli kovin tyytyväinen kirjaittamaani juttuun ja lähetti ilokseni tällaisen, jonka julkaisemiseen täällä blogissani kaikkien iloksi sain luvan.

"Kumarru lapsen tasolle
metsän vihervarvikolle.
Näe lapsen silmin ihmeet pienet:
Voit löytää hennot kukkaset
seasta mustikkavarvikon,
voit pyytää etanalle poutasarvet
ja nähdä muurahaisten työt
ja niiden ruuhkavaltatiet.
Laula lapsen suulla
siipiin lentoa leppäkertulle
sinne ison kiven juurelle
äidin, isän makoisalle puurolle.
Iloitse lapsen tavoin
loisteesta, lämmöstä auringon,
leikistä pilvilampaiden,
ja mutkista metsäpolkujen."

-Heli-

Näytillä on myös tällainen tunteellinen, hyvä, kiltti, hellä siili, jonka Heli on maalannut posliinirasian kanteen.


ja pastellimaalaus Helin pienestä kummilapsesta, josta kasvoi reipas ensi syksyn ekaluokkalainen.


Seurakuntamme kanttori-Taina viisivuotiaana,
esimerkki Helin grafiittitöistä,


Jos jollekin tulee asiaa Lopelle, kandee mennä ainakin kirjastoon, tosin arkipäivinä vain, sillä kirjastomme on aina kesälauantait suljettuna.

12 kommenttia:

 1. Voi hitsi kun on söpö tuo siili :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kauniin runon jakamisesta! Mukavaa Juhannusaikaa sinulle!

  VastaaPoista
 3. Söimme äsken ulkona ja meinasivat varpaat jäätyä..onneksi tämä Suomen suvi on aika vähäluminen! Oikein mukavaa juhannusta sinnekin päin!

  VastaaPoista
 4. Ihanko tosissaan se Heli on noin monipuolisen lahjakas? Hienoja kuvia(kin).

  VastaaPoista
 5. juu, ihan tosissaan on.
  leipätyönsä tekee lasten neurologian polilla, sieltä mini taulu ja julisteeksi tehty runokin ovat "lainassa".
  ihastelen hänen kykyään ammentaa taiteensa näin herkästi ja kuitenkin väkevästi työmaallaan kokemistaan. aion mennä joskus preesensissä katsomaan tämä taulut vakituisella paikallaan.

  VastaaPoista
 6. Juhannushalaus "pikkusiskolta" ja voi kun osaisikin katsoa lapsen silmin, täytyy etsiä ne jostain. Tunteellinen siili....huoh...ihanaaaaa. t. Kristiina

  VastaaPoista
 7. Sinlla on hienot & mielenkiintoiset blogisivut ja elävästi & hauskasti kirjoittamisen hieno lahja! Ja jälleen kerran KIITOS kun niin lämpimästi näyttelyni töitä kehut. Ihan hämmentyneeksi pistää tällaisen ensikertaa yksityisnäyttelyä pitävän maalaisen... Tarkennukseksi vielä, että Lapsen kymmenen käskyä vanhemmpilleen -runo ja 6 pikku grafiittitaulua sen ympärillä ovat siis "lainassa" Hyvinkään sairaalan lastenpoliklinikan odotustilan seinältä ja 4 sinikehyksistä lapsiaiheista taulua runoineen lastenneurologian pkl:n odotustilan seiniltä. Muut taulut, posliinit ym on kerätty ympäri Suomea tutuiltani ja tuttujen tutuiltani, mihin kaikkialle ne olivatkaan "levinneet". Kova duuni palauttaa kaikki takaisin omille omistajilleen!!! Onnex siihen mennessä on jo KESÄLOMA! Ja tosiaan tervetuloa joskus käymään työpaikallani jututtamassa uudelleen "ne muksut" jotka ovat sieltä nyt Fallesmannissa "lasten kesälomaleirillä"! T. Heli

  VastaaPoista
 8. Onpas ihanaa kun taas pääsen lukemaan blogiasi!! Täällä hurmiossa aamulenkin jälkeen istun. Kyllä Suomi on hieno maa!

  VastaaPoista
 9. Mukavaa juhannuksen jälkeistä elämää! Olen päivittänyt käsityöblogiani luvattoman huonosti, kuvat viimeisistä töistä ovat kadoksissa tietokoneen uumenissa... Kävin kuitenkin juuri kurkkimassa siellä ja ilokseni huomasin, että olet mukana taitohaasteessa, hienoa! Ennustan, että tuloksia ryhtyy syntymään loman jälkeen alkusyksystä viimeistään. Aija (x-stitch.vuodatus.net)

  VastaaPoista
 10. (ja jos ei omasta kirjastosta löydy, voi sinn etilata toisesta kirjastosta, kotona tietokoneen ääressä)

  VastaaPoista