perjantai 19. maaliskuuta 2010

Päivän sana kummastuttaa

Päivän Sana

19.3.2010

Mutta suuressa talossa ei ole ainoastaan kulta-ja hopea-astioita, vaan myös puu-ja saviastioita, ja toiset ovat jaloa, toiset halpaa käyttöä varten. Jos nyt joku puhdistaa itsensä tämänkaltaisista, tulee hänestä astia jaloa käyttöä varten, pyhitetty, isännälleen hyödyllinen, kaikkiin hyviin tekoihin valmis.

2. Tim. 2:20-21 (KR33/38)


Anomyymi lähestyi tänään liskonaista tällaisella kysymyksellä:

Anonyymi kirjoitti...

En ymmärrä ollenkaan päivän sanaa, mitä se tarkoittaa.

Pohditaanpa yhdessä.

Usein joudun pureskelemaan raamatunlauseita otsa rypyssä ymmärtääkseni, mikä sen tarkoitus mahtaa olla.

Tämän ylläolevan koin helpoksi ymmärtää.
Maailma on kuin suuri talo, täynnä kiiltoa ja kimalletta, menestystä. Kalliit autot ja vaatteet. Kaikkea hienoa. Ja jaloa, arvokasta. Ylpeää. Maailma on myös kuin talon takahuone, köyhä slummi jossa syödään mitä saadaan, materialla ei ole väliä vaikkei kaikki elämiseen riittisäikään. Halpa-arvoisena pidettyä, kelpaa kadotetuille.
Toisille takahuone on epäsopiva, sitä kartetaan, toiset kadehtivat suuren talon rikkauksia. Maailmat eivät mieluusti kohtaa.

Se joka osaa katsoa ihmiseen itseensä, se joka osaa olla erottelematta ihmisiä, lähimmäisiä ulkoisen arvon mukaan, osaa myös katsoa avoimesti ympärilleen, näkee että kaikki ovat tasavertaisia Jeesuksessa Kristuksessa. Herramme edessä.

Tai maallisemmin: ihmisiä olemme kaikki. Yksilöinä arvokkaita. Se joka katsoo ihmistä ihmisenä, asiaa asiana, osaa riisua ulkoisen komeuden ja osaa myös auttaa ja palvella ja varsinkin kuunnella lähimmäistään.

Jo, joo. Enpä taida olla oikein etevä profetoija mutta voisin myös verrata Päivän sanaa tämänpäivän politiikkaan ja hallituksen työskentelyyn.

Mitä mieltä Sinä olet?

Kerro meille muillekin, saat käyttää kommenttilootaani mielin määrin.
Ehkä yhdessä ymmärrämme.

Piti kyllä kertoa ihan muusta, mutta toisaalta tämä sopii pohjustukseksi seuraavaan postaukseenkin vallan mainiosti.

Lopuksi:
Kiitos ahkerat lukijani! Neljän kymppitonnin raja on rikkoutunut ihan huomaamatta.

9 kommenttia:

 1. Laulu laulettu. Meni kohtuullisesti vaikka jännitin kovasti. Kokemuksena ihan mainio.
  Mukavaa viikonloppua! ♥

  VastaaPoista
 2. Hei haltiakummimummi! (Ihanan pitkä ja mumiseva sana.) Totta hitossa puolinoidan lapsen pitää oppia lentämään! Eli opeta vaan. =D

  VastaaPoista
 3. http://stansta.ajatukseni.net/2010/03/16/herbertin-paivaa/liskonaisen-ja-mcgyverin-saunaan/

  ...näitkö sä ton? Kelpaako?

  PS. Kävin kertomassa Muurin luona kisasta...

  VastaaPoista
 4. Minusta 'suomennoksesi' päivän sanaan oli paljon mieluisampi kuin alkuperäinen.

  VastaaPoista
 5. Ymmärrän nyt ajatuksen mutta tämä taitaa olla mulle joku lauseopillinen ongelma, en nimittäin ymmärrä mihin sana "tämänkaltaisista" viittaa. Ensimmäisessä lauseessa ei mielestäni ole mitään asiaa tai sanaa johon se voisi viitata ja tekisi ajatuksen ymmärrettäväksi.Mistä "tämänkaltaisista" pitäisi puhdistautua, kulta- hopea- savi- vai puuastioista vai kaikista vai mistä? En piruile, olen aivan tosissani.

  VastaaPoista
 6. ANONYYMI hyvä,

  paavalin kirjeet ovat joskus ihan selkeitä ohjeineen, joskus niiden sisältöä saa pähkäillä pitkään, joskun jäävät tämän päivän ihmiselle tykkänään aukeamatta. vertaukset ovat usein maallikolle vaikeita. siis myös minulle.

  minä tulkitsin tuon "tämänkaltaisesta" siten että on puhdistauduttava tuijottamasta ulkoisia eroja ja teennäisiä arvoja. kun ymmärtää luopua erottelusta nöyrtyy olevaan vaoin ja rehellinen on luonnostaan jumalalle mieleen, niin myös itselleen ja lähimmäisilleen.

  tulitkohan yhtään viisaammaksi?
  taidanpa kysyä millanin mielipidettä.

  jatketaan mieluusti keskustelua, mutta voisitko, kiltti, seuraavalla kerralla laittaa nimesi tai pseudosi kommentin perään. jooko?

  VastaaPoista
 7. Öh, enhän minä mikään teologi ole, mutta tulinpahan kertomaan oman näkemykseni, kun kerran oikein pyydettiin ;-)

  Tuo "tämänkaltainen" viittaa ymmärtääkseni tuota lainattua kohtaa edeltäviin jakeisiin, joissa Paavali mainitsee pari tyyppiä, jotka "olivat eksyneet pois totuudesta", eli opettivat sellaista, mitä apostolit pitivät harhaoppina. Siinä siis kehotetaan sanoutumaan irti vääristä opeista.

  Kun noita kirjeitä lukee, on hyvä muistaa, että ne alunperin kirjoitettiin ihan oikeille ihmisille, jotka työskentelivät ja vaikuttivat eri puolilla Rooman valtakuntaa. Tässä kohtaa puhutaan nyt erityisesti niille, jotka olivat tuohon aikaan seurakunnan työntekijöitä tai "maallikkosaarnaajia".
  Heidänkin keskuudessaan oli jo eripuraa ja kilpailua. Sellaisiahan me ihmiset olemme olleet aina.

  Nuo kirjeet on valittu Uuden testamentin kaanoniin ilmeisesti siksi, koska niissä on arvokasta tietoa alkukirkon elämästä ja myös jotain evästä tämän päivän kristityille.

  Tuossa liskonaisen tavassa selittää tämän kohdan sanomaa on mielestäni paljon itua. Itse lisäisin siihen vielä ajatuksen, että Jumala toivoo meiltä lähinnä sitä, että eläisimme valmiina siihen käyttöön ja tehtävään, johon hän meitä kulloinkin lähettää.

  Ne hommat eivät välttämättä aina tuota mainetta ja kunniaa, eivätkä ehkä näytä edes kovin hyödyllisiltä, mutta Jumalan tarkoitukset eivät aina olekaan ihmisjärjellä selitettävissä. Kyse on luottamuksesta siihen, että Hän haluaa meille ja meiltä hyvää. Jaloa käyttöä on se, että annamme omat eväämme jakoon ja lahjamme käyttöön hyvän puolesta, emmekä juokse turhan krääsän ja kunnian perässä.

  Arvokasta on lopulta ihan jokin muu kuin, mitä tämä maailma arvostaa.Niin tuo Iso Kirja ainakin väittää ja siihen minä ainakin toivoni pistän :)

  VastaaPoista
 8. No niin, syy miksi alun perin kommentoin oli se että 30 vuotta ruotsissa asuneena ajattelin nyt suomenkielentaitoni rapistumisen näkyvän tällaisessa yhteydessä. Mieheni kuitenkin ehdotti myös Millanin mainitsemaa vaihtoehtoa että asiayhteys selviäisi näitä lauseita edeltävistä lauseista joten kaivampa raamatun esiin ja tutkin sieltä. Ei ollenkaan ole tarkoitus mitenkään saivarrella tai piruilla.
  lämpimin terveisin kiruusa
  ps. mitä pahaa on anonyymina kommentoimisessa?

  VastaaPoista
 9. kiitos kiruusa,
  meillä vaan on sellainen tapa että mainitsemme nimemme, vaikkei omaa blogiosoitetta olisikaan.

  käy toki toistekin kylässä, ystävä hyvä.

  VastaaPoista