Jouluhan tässä taas tulee.
Vaikka ei ole mitään varsin syytäkään, joulupaniikki pyrkii pinnalle.
Vaan aion olla kovana ja tyynenä.
Vietän jouluni omalla tavallani, jollei joku lapsista halua mua taas varastaa joulunviettoon. Viintä teen kuitenkin jouluksi, perinteistä ja perinteisellä tavalla.
Mun oli meininiki tänään laittaa jouluviini tulille.
Sain muinoin asiakkaalta ikivanhan kotiviinireseptin jota en ole vuosikausiin käyttänyt. Nyt ajattelin.
*Otetaan kahdeksan viiva kymmenen litran kattila, pata tahi muu astia joka on helppo desinfioida.
*Kuoritaan kuusi kohtalaisenkokoista kiinteää perunaa. Ynnä viipaloidaan ne.
*Otetaan puolikas punajuuri, pestään, kuoritaan ja viipaloidaan.
*Pestään ja viipaloidaan kaksi sitruunaa.
*Liotetaan kilon verran rusinoita, heitetään liotusvesi tiehensä.
*Kiehautetaan noin kuusi- viiva seitsemän litraa vettä.
*Lisätään kaksi kiloa sokeria ( 1,5 kiloa ja puoli kiloa fariinisoleria, mutta ne vitun fariinit jäi kauppaan vaikka lukivat listassa) sekoitetaan jotta sokerit liukenevat.
*Lisätään kuumaan veteen pilkotut edellä mainitut ainekset rusinoita myöden.
*Annetaan mehustua ja lisätään pussillinen kuivahiivaa kun litku on noin 42 -asteista. Silleen hyvän kuumeen lämpöistä.
*Lisätään tarvittaessa nestettä - siis vettä.
*Sit vaan kansi päälle ja odotellaan jouluviikkoon. Välillä sopii hämmentää.
*Sit joskus, vaikka 20. päivä lapotaan neste erilleen ja annetaan pari päivää laskeutua. Aaton aattona lapotaan uudelleen. Pitäis olla kirkasta ja pullotuskunnossa.
*Jos olet oikein viksu ja moderni, laitat kiinteät kapineet pussiin, nopeuttaa kirkastumista.
*Jouluna tää juoma on noin 5 - 8 prosenttista jälkkäriviintä. uutena vuotena vielä makoisampaa... jos sitä vielä silloin on tähteellä. NaM
Kiitos ohjeesta, jo kauan sitten edesmennyt asiakkaani
HUOM.
Nykyään tätä menetelmää kutsutaan kiljun tekemiseksi, puolitoista sataa vuotta sitten jokainen vallasrouva teki tämän kaltaisilla ohjeilla talon parasta kotiviintä.
Ei mulla ole noin isoa kattilaa...
VastaaPoistaSä oot rakas! ♥