lauantai 31. joulukuuta 2011

Poikkeustila

Paistoin juuri kinkun. Nyt se on jo kuorrutettu perinteisin menoin kotitekoisella sinapilla ja (karppaajat hiljaa!) korppujouholla. Tuolla se uunissa makoilee jälkilämmössä.

Olen sielu pinkeänä seurannut Tapanin ja Hannun mellastusta sekä näiden veijareiden aiheuttamien tuhojen selvittelytyötä täällä Lopella. Näin sivusta katsoen nämä veljekset ovat saneet tehokkaammin tuhoa aikaiseksi kuin sisaruksensa Pyry ja Janika kymmenen vuotta sitten.

Toisaalta kymmenessä vuodessa on tekniikka, eritoten tietotekniikka kehittynyt niin huimasti, että lähes kaikki on siitä kiinni. Ja tietoliikenteen toimivuus on kiinni sähkönsaannista. Ja sähkönsaanti on kiinni totisesti luonnonvoimien mielihaluista. Sepä nähtiin.

Hauskojakin juttuja tässä ilmenee. Muudan lukija messusi konttorilla kun eivät kaapeliyhteydet toimi. Siis televisio. Ja että miksi ne eivät toimi vaikka ne kaapelit ovat maan alla? Ja miksi muka kannattaa kaivaa sähkötkin maan alle kun myrsky katkoo ne kuitenkin? Kas tässä pikku-senttarille pohdittavaa vuodenvaihteen viikonlopuksi, onneksi on vielä vähän aikaa sorvata vastauksia näihin elämää tärkeämpiin kysymyksiin.

Liskolandia selvisi tällä kertaa vähällä, sähköt olivat kaikkiaan poikki vain kuutisen tuntia. Vahinkoa ei syntynyt, jääkaapin sisältö kiikutettiin korissa partsille ja pakastin oli muuten vaan tyhjillään. Ja talo täynnä kynttilöitä ynnä ledvalaisimia taskulampuista erillisiin hätävalaisimiin. Sellaista se on kun asuu turvallisuusfriikin kanssa. Onneksi.

Muualla Lopella eivät asiat ole vielä niin mallillaan. Viimeisen tiedon mukaan 400 - 600 taloutta (mukaanlukien vapaa-ajanasunnot) on vielä sähköttä. Sopimuspalokuntalaiset (=VPK) ovat hääränneet päivätolkulla pitkin metsiä vapauttamassa johtoja ja kaapeleita sekä siirtelemässä tukkeja kulkuväylien päältä.

 

 Meidänkin vieressä oleva "erämaa" sai osansa jo Tapanin ilonpidosta, kymmenkunta kuusta pötköttää pitkin pituuttaan tuolla mäessä. Hurjan näköistä.

 

Mutta Lopella ei kyllä kukaan pääse moittimaan tiedotusta. Siis paikallista ja kunnan tiedotusta tai toimia. Kunnanjohtajamme on pitänyt kuntalaisensa parhaansa mukaan kartalla niin blogissaan kuin Facebookissakin. Myös alueen paikallisradiossa Ylen Hämeessä Kersantti Karoliinamme on esiintynyt suurenmoisesti. Vai mitä tuumitte kunnanjohtajasta joka Tapaninpäivänyönä kuskailee aggregaatteja pitkin pitäjää jotta tarvitsevat saavat apua? Saan olla melkoisen ylpeä kunnanjohtajasta jolle kuntalainen on niin tärkeä että omat lomasuunnitelmat tuupataan sivuun ja autetaan heikointakin. Mutta saan olla iloinen ja ylpeä myös kanssakuntalaisistani. Naapuriapu ja yhteisöllisyys oikein riehaantuivat kukoistukseen näinä todella poikkeuksellisina ja vaikeina päivinä joulun jälkeen.

Suokoon Vattenfall valon tulla lopuillekin tienoille pikapuoliin.


Hannin toivotuksista huolimatta olen edelleen ollut melko kipuisa ja nukkuminen on ollut kauhistus. Kyllä itse nukkuminen olisi ihanaa, mutta nyt eletään näemmä aikaa jolloin isot nivelet kiukkuavat kuin jääkylmät hehkuvat kekäleet eivätkä anna muutamaa kymmentä minuuttia pidempää rauhaa. Edes kissannahka ei ole ollut avuksi. Se tosin taitaa johtua siitä että sen paremmin tuo mustavalkoinen, pehmolelun näköinen kisu (Tytti) kuin ruutananvärinen piikkihäntäpaholaisrauskukaan (Hugo) eivät viihdy kankkuni päällä kaiken kieriskelyn tiimellyksessä vaikka kovin sinnikkäästi yrittävät mamia hoitaakin.

Mutta ei hätää, uusi vuosi ja uudet kujeet ovat ihan tuossa tuokiossa käsillä. Pidättäydyn taas kerran kaikista tyhjänpäiväisistä lupauksista, ainoa mistä voin olla varma on se että tulen jatkamaan holtitonta elämääni ja rakastamaan teitä kaikkia lähimmäisiäni sydämestäni.

6 kommenttia:

 1. No eipä tuon parempaa voikaan luvata.
  Mukava kuulla että jossain osataan vielä toimia yhdessä ja auttaa kelloon katsomatta.

  Oikein hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 2. Vähemmän kipuisaa, Taivaanisän siunaamaa ja iloisten yllätysten vuotta 2012 toivottelee täällä toinen kissannahka kipupaikan päällä köllöttelevä.

  VastaaPoista
 3. Voi voi sentäs noita sun niveliä. Mie itse tässä just googlailin itselleni diagnoosia ja arvelen - eikun tiedän - että mulla on lonkassa nivelpussin tulehdus. Päätin itsehoitaa sen buranakuurilla, kylmällä ja venyttelyillä (ehkä konjakkikin auttais?). Ei muuta, mutta hirvittää edessä oleva muutto, kun ei rappusia meinaa päästä ylös :/ Mutta tämä on ohimenevää; toivottavasti sun kivut helpottaa myös pian. (P.S.Tästä mun kodista ei ole sähköt ollut kertaakaan poikki, mutta mökille en ole uskaltanut mennä katsomaan, onko se iso mänty pihassa pystyssä...)

  <3

  VastaaPoista
 4. Minä täällä! Minä täällä. koneremppaa ja muuta"mukavaa". Elossa vissiin sielläkin? blogi herää henkiin ens vkolla?... Toivon.Kokeileva toiminta. Salasanat sun muut uusiksi, kone levahti 2kk sitten.

  VastaaPoista
 5. Leevipäivitys, vaaka hankittu, Kallen sylissä katti punnittu, 4.9 kg. Normikissa, eikö? Ja on hoikka!

  HannaHoo kävi myös vaa'alla, kun sellaisen osti, eikä syö enää ikinä. Paitsi tänään, kun sisko tarjoaa illalisen Tapas y Tintos-ravintolassa. Laihdutus alkaa HUOMENNA!

  HannaHoo

  VastaaPoista