torstai 9. joulukuuta 2010

Annanpäivää

Annan päivä kuuluu itseoikeutetusti joulun ajan merkkihetkiin.
Toki sen vuoksi että keskimmäiseni kastettiin Annaksi ja sen vuoksi että kuopukseni näki päivänvalon kolmekymmentä vuotta sitten tänä samaisena päivänä. Lämpimät onnittelut molemmille.

Samalla muistan lukuisia Annoja ja nimen johdannaisten mukaan nimettyjä rakkaitani. Eläviä ja kuolleita.

Annan päivä kuuluu myös suomalaiseen jouluperinteeseen. Olihan Jeesuksen isoäiti myös Anna ja päivän sijainti nykykalenterissa on mitä oivallisin joulun valmistelupäivä.

Annan päivänä on pantu jouluoluet, ”Annana oluet pannaan, juhlana joukolla juodaan”, leivottu leivät ja kaakut, vähän teurastettukin ja ehtoohämärissä sitten oli tapana kiiruhtaa naapureihin tuliaisten vaihtoon. Annan päivä on innoittanut myös muihin sananlaskuihin, kuten "Anna leipoo", "Annan päivänä päivä on kissansylen mittainen, kaksi hämärää vastakkain"

Suomalaisessa mytologiassa Annaa on pidetty metsän emäntänä, Tapion tyttärenä, arvokas asema siis täälläkin.

Annan päivää pidettiin joulukuun puolimatkassa, Lucian päivän jälkeen. 1600 luvulla päivä siirtyi nykyiselle paikalleen.

Annan päivä on siis oiva ajankohta keittää joulusinappi:

purkillinen Colmans sinappijauhetta
(täältä Lopelta ei nyt muuta saa)
vajaa desi öljyä
(kotimainen rypsiöljy on parasta,
tällä kertaa kokeilin oliivi neitsytöljyä, hyvin toimi)
pari teelusikallista maissijauhoa
mieleisiä pippureita tai muita mausteita
pari-kolme ruokalusikallista sokeria
(silleen maun mukaan...)
kiehuvaa vettä
ripaus suolaa
viinietikkaa tai balsamicoa
tilkka konjakkia tai brandya
kuohukermaa.
(omena-/ kriikunahilloa)
Teflon- tai alumiinikattilassa kuumennat ensin öljyn, lisäät mausteet, suolan ja sokerin.
Kuumaan öljyyn ripotat sinappijauheen ja maissitärkkelyksen hiljaksiin kaiken aikaa puu- tai muovivispilällä sekoittaen. (hilloa peliin nyt)

Älä missään nimessä päästä palamaan pohjaan!

Lisäile kiehuvaa vettä tilkkanen kerrallaan ja sekoita, suorastaan vatkaa seostasi ahkeraan.
(silmien pyyhkiminen tai nenän niistäminen ei saa keskeyttää vatkausta)

Parinkymmenen minuutin kuluttua lisäät kermaa, viinaa ja sitä etikkaa.
Keittelet vielä tovin.

Nyt kattilassasi pitäisi olla ärjyvän tuoksuista, kiiltävää ja tasaista seosta. Sen lirutat sotkematta kauniiseen/siin lasipurkkiin/keihin. Jäähdytät ja laita jääkaappiin maustumaan ja tekeytymään.

Nam.

Se läärireissu meni. Tunnin verran yksissä tuumin pähkäilimme Liskonaisen tilaa.
Labrat olivat odotetun mukaiset. Myös maksa-arvojen kokoaminen, olenhan tissutellut tavanomaista ahkerammin masennukseeni ja turhautumiseeni. Verenpaine ei ole ihan totellut määrättyä lääkitystä jota siis jämäköitettiin. Pöpipastillit vaihdettiin niin ikään ärhäkämpiin, onneksi sain kuukauden koeannoksen lääriltä, jos ne eivät käykään, ei tarvitse kalliita aineita ostaa, vaan palataan entiseen, isompana annoksena. Tämä uutuus vähän jännittää, mutta kaipa se komeahko ja kuuntelevainen tietää, mitä on tekemässä.

Sydänkäyrä vähän hyppelee omiaan, säännöllisesti sentään. Seurataan.
Lannerankavaltimon proteesi alkaa olla tukkeessa, sitäkin kohta mittaillaan. Jalat on muutenkin ihan paskana, mutta senhän me jo tiesimmekin. Ja voitteko kuvitella: vasemmassa jalkaterässä ja nilkassa on massiivinen rasitusvamma!!! En kyllä käsitä miten se on päässyt syntymään, mutta niin vaan on. Helmikuussa sitten katsotaan, onko Liskonainen ollut riittävän kuuliainen hoito-ohjeiden noudattaja ja onko niistä ollut hyötyä.

Muutenkin alan olla masennukseni ja turhautumiseni pohjakosketuksessa. Olen jo suunnitellut uuden elämän aloittamista. Ainakin elämäntapojen. Josko saisin ryhtiä lisää itseeni, voisin aloittaa keväällä vaikka antabuksen pitkästä aikaa. Sen kanssahan ei passaa kovin leikitellä. Ensin on saatava mieli vastaanottavaiseksi alkoholittomalle vuodelle, sitten selvittävä vierotusoireista vähentämällä nautiskelua vaiheittain, vankistettava motivaatiota, yritettävä saada jotain mielekästä puuhaa (ei mitään yhdistystoimintaa eikä muuta vastuullista), lisättävä liikuntaa, pudotettava painoa ja, ja...

Melkoinen dilemma, minusta.

Niihin loppuihin kahdentoista kohdan listasta paneudutaan ensi kerralla, lääri kirjasi kaiken ylös tietokoneelleen. Sentään.

5 kommenttia:

 1. Uutta tietoa Annanpäivästä. Tietämättäni leivoin siis pipareita ihan oikeana päivänä :)

  VastaaPoista
 2. Uutta tietoa mullekin ja paljon, kiitos siitä!

  Hyvä, että pääsit lääriin asti ja sait Tietoa vaikkei ne kaikki niin hyviä olletkaan. Silti.

  (Mulla on kolmas holiton päivä menossa ja tänään kävin eka kertaa sataan vuoteen baarissa niin, että join kolme mukia kahvia ja tuopillisen vettä!)

  Kirjoitin tänään sähköpostia oman seurakuntani diakonille apua pyytäen. Voisin laittaa sulle kopion kirjeestä sähköpostiin. Saas nähdä kantaako se mitään hedelmää, mutta apua pyytämättä sitä ei ainakaan saa. Peukutathan, kiitos!

  Halaan sua! Vahva sä olet!!! ♥

  VastaaPoista
 3. Jysähdin nyt lukemaan kahteen kertaan tuota lääri-ja muuta sairausjuttua. Nyt pistän peukut pystyyn ja kaiken sympatiani, empatiani ja ajatukseni sinne suuntaan (ja vähän jätän tuolle sitkeälle Stanstallekin) ja toivon, että saat voimia taistoon. Mutta kun ajatus elämäntapojen muuttamisesta on alulla, niin siinä onkin jo upea alku. Tiedän että ei tule olemaan helppoa, mutta pätkän kerrallaan edeten. Halaus!! No, menköön toinen perään, kun oot tollanen <3

  VastaaPoista
 4. No olipas tuossa, en muuta osaa sanoa.
  Tekisi mieli ehdottaa että nauti ensin joulusta ja kiristä sitten vasta.
  Kun sitä mieltäkin pitäisi jotenkin hoitaa.

  Tuosta uudesta lääkkeestä on vain vähän työn puolesta kokemusta, mutta positiivista sellaista.

  Hanni siut jo rutisteli, mutta kai nyt vielä yhden halauksen kestät.

  VastaaPoista
 5. Ole hyvä, mukava että viihdyit.

  VastaaPoista