torstai 8. syyskuuta 2011

Aroniaa

McGyver on ollut ahkera. Minäkin olen ollut ahkera avustaja, ainakin poiminnassa.


Meillä on keitetty (höyrytetty) aroniamehua. Kymmeniä litroja.Meillä käy kylppärissä 75 litraa aroniaviintä.Meillä on kuivatettu aronianmarjoja.


Meillä on tehty aroniahyytelöä.

Meidän naapurit ja lähimmät ystävävät on lahjottu aroniamehulla.

Meillä on valmiiksi poimittuja aronioita parvekkeella. Siellä on myös mehua, joille pitää etsiä pulloja. Eilen haettiin paikallisesta ravintolasta tyhjät viinapullot...


Meillä on vielä kymmeniä litroja aronioita pensaissa ympäri taloa.

Ensi viikonloppuna leikataan KAIKKI aroniapensaat matalaksi.

9 kommenttia:

 1. Voi eikä mikä marjatus päällänsä. Nyt ei jää linnuille syötävää, mutta maistuu mehut ja marjat teillekin.

  VastaaPoista
 2. Moi! Löysin tänne Paraskevan kautta :) kuule miten teet tuota viiniä? meillä myös pakkasessa ja osin vielä pensaissakin aroniaa ja mietittiin josko kokeilisi viiniä - mehujen ja muitten lisäksi :)

  VastaaPoista
 3. MyGyverin viiniohje

  Kun aronioista on otettu mehumaijalla tai höyrytyskattilalla parhaat mehut talteen, laita jäljelle jäänyt soossi käymispytyn pohjalle. Sopiva määrä on siinnä 5 kg. Sekaan voi heittää muutakin puutarhan tuotetta, kuten omenaa, karviaista, viinimararjaa, ymym maun ja mietymyksen mukaan. (pehmentää tai voimistaa makua)

  Sitten sekaan heitellään kuutisen kiloa sokeria (=> n 16 -17%) ja sen verran vettä, että kanteen jää ainakin 70 mm vaahtovaraa (vaahtoaa kovasti käydessään).

  Kun lämpötila pytyssä on laskenut takuulla alle ihmisen normaalin ruumiin lämmön, ei kun hiivat pyttyyn.

  Turbohiivoilla saa käytettyä sokerin etanoliksi kahdessa päivässä, mutta maussa menettää hieman aromeita. Normaalilla viinihiivalla käyminen tapahtuu hitaammin, joten aromit ehtivät paremmin liueta.

  Sen jälkeen odotellaan, että alkaa kuulua pulppulp, pulpulpulpu. ja sitten mennään kauppan, ellei sinnulla jo ole kunnollista väljäreikäistä lävikköä.

  Kun pulp kuuluu enään hyvin haravaan - vähintään kymmeen minuutin välein, on taas aika ryhtyä taas hommiin. Ja sitten tarvitaan sitä lävikköä. Pyttyyn jääny mäski kauhotaan asumismuodosta riippuen joko puutarhan lannoitteeksi, tai vessan pönttöön.

  Tämän jälkeen täytyy poistaa viiniin jäänyt hiilihappo. Helpoimmin se onnistuu porakoneeseen kiinnitetyllä maaalivispilällä, mutta kyllä siitä kapustallakin selviää.

  Sitten odotellaan taas pari päivää, jotta viinissä oleva sakka ehtii laskeutua maan vetovoiman vaikutuksesta.

  Nythän viini on vasta kiljua,joten sille on tehtävä vielä jotan, eli se on on selkeytettvä!

  Jos olet ostanut käymispakkkauksen, joka sisältää kaikki aineet, homma on helppo, noudata ohjeita. Sakka laskee pohjalle parissa kolmessa päivässä (suosittelen ensikertalaisille)

  PS. Onhan sinulla steriilejä pulloja joihin...

  Jos joku haluaa tarkempia ohjeita, kysyä voi aina, mutta vastailen harvakseltaan nyt syksyllä...


  MyGyver

  VastaaPoista
 4. Noh, sulla ei mehut, sienet yms. luonnonherkut heti lopu.

  Kurkkaapa blogiini...

  VastaaPoista
 5. Terveyttä kamalan monta rasiaa ja pulloa (eikös se viinikin ole kovin c-vitaminoitua :)) Kaikki puskat alas? Voi sääli.... Hae mun blogista kukkia palkaksesi ahkeruudesta.

  VastaaPoista
 6. Hyvää on :D

  Edelleen odottelen kuvia lelusta :o

  VastaaPoista
 7. Vielä ala-asteaikoina Kalle tuli syksyisin koulusta kotiin enempi vähempi aroniamarjaisena, söi puskista kourakaupalla ohi mennessään.

  Mä en uskalla jäädä eläkkeelle, työ on niin helppoa ja elämä leppoisaa, enhän mä tuollaiseen kiireeseen totu!

  HannaHoo

  PS. Note to self, laita telkku kiinni virtakytkimestä, jos jätät stand by-tilaan, saa telkun päällä kiipeilevä Leevi the Cat näppärästi sen yöllä auki, kanavat vaihdettua ja ääntäkin peliin. Ei oo tylsää kissallisen elämä. :)

  VastaaPoista
 8. Meilläkin aroniaa piisaa. Jii oli innoissaan että 'rypäleitä!' ja pisti poskeen. Vähän väänty suu mutruun ja aronia palasi äkkiä maahan. No, jos rypälettä odottaa maku on vähän kaukana.

  Mutta on se muutoin suomalainen lapsi - puolukoita vetelee suoraan varvusta.

  VastaaPoista